Моноплавник за русалки: сравнение между видовете и начин на употреба

Изборът на моноплавник за русалки зависи от множество фактори като нивото на опит, типът на русалска опашка, която ползвате, и целите, за които ще използвате плавника. В този материал създателката на Atlana Mermaid Academy Петя Петкова ще ви разкаже личния си опит при плуването с четири от най-популярните моноплавника за русалки – FinFun Blue Trim,  Mahina Merfin, Mermaid Linden by Bodyglove и Finis shooter, и как да изберете кой ще е най-подходящ за вас!

Когато плуваме като русалки, първото нещо, което прави впечатление на всички, е колко красиви, цветни и приказни са русалските опашки. Има толкова много разновидности и дизайни! Човек наистина попада в един омагьосан свят, тръгне ли да си избира с каква опашка на русалка да се сдобие. В нашият блог имаме подробна статия с видовете опашки на русалки, както и на най-популярните производители - четете тук.  


Най-важният компонент от една русалска опашка обаче е моноплавникът, с който се плува – ако нямате моноплавник, то нямате и опашка на русалка, а само един шарен костюм, с който би било неразумно да влезете във водата. Именно плавникът е това, което дава силата и тласъка при плуване с опашка и изобщо прави възможно плуването с два „прикрепени“ крака един към друг.

 
Няколко са основните характеристики, които трябва да вземете предвид, избирайки своя моноплавник - комфорт, размер, форма, гъвкавост, ефективност. Задължително е да се съобразите с нивото си на опит в плуването като русалка и това за какъв тип опашка ще използвате моноплавника си. Ето и каква е разликата между някои от най-популярните моноплавници за русалки:


 FinFun Blue Trim monofin

FinFun е американска компания и е най-популярната компания за русалски опашки в света с повече от един милион продадени опашки. Това, което ги прави толкова предпочитани, е фактът, че са много лесни за употреба и са перфектни за начинаещи русалки и за деца, а екипировката им е висококачествено производство. По време на уроците ни в Atlana Mermaid Academy ползваме опашки и моноплавници на FinFun, повече може да прочетете тук.

Класическият моноплавник на FinFun е патент на марката и е съчетание между гъвкава нечуплива полипропиленова подложка, облечена с плътен неопрен, и е в класическа форма на перка. Слагането на моноплавника става много лесно и бързо – обува се като чорап, а стъпалото стои комфортно и свободно в него, но стабилно. Няма гумени каишки или закопчалки, които да създават дискомфорт при продължително плуване. Свалянето му е също толкова лесно и бързо и можем да се освободим от плавника с отработено движение дори и без ръце – предимство, което го прави най-безопасният моноплавник.

Плуването с него е леко и не натоварва краката. Полипропиленовата подложка успява да изтласка водата, за да ви придвижи напред, но е достатъчно гъвкава, за да се извива заедно с водата, което я прави изключително удобна. Заради размера и формата си плавникът позволява различни движения под водата да се случват без тежест. За русалки, които започват своето русалско приключение, за пръв път слагат опашка и искат да свикнат с усещането или дори и опитни такива, които предпочитат по-лек и ненатоварващ плавник, FinFun Blue Trim е перфектен избор.

Предлага се в два размера – за деца и за възрастни, всеки от които обхващат широк диапазон от размери на стъпало, а цената му е в бюджетната категория на качествените моноплавници за русалки. FinFun Blue Trim monofin e неутрално плаваем и е създаден да се използва с опашките на FinFun. Ако се грижите добре за плавника си и сте внимателни, той ще има много дълъг живот, но в случаи на евентуално разтягане или скъсване, марката предлага за подмяна и само неопренова облицовка. Препоръчително е да не използвате този плавник в големи опашки, които включват и винилова подложка, защото плавникът е гъвкав и не би могъл да поддържа тежестта на винила.

Комфорт: ★ ★ ★ ★ ★

Големина: ★ ★ ★ ☆ ☆

Гъвкавост: ★ ★ ★ ★ ★

Ефективност: ★ ★ ☆ ☆ ☆

Mahina Merfin monofin

Моноплавникът Mahina Merfin е създаден от австралийката Mermaid Mahina – eдна от русалките пионери в тази общност. Заедно с приятелката си Хана Фрейзър започват дейността си на русалки преди 20 години и са участвали в множество продукции, проекти и кампании. Моноплавник Mahina e с иконичен дизайн и е моментално разпознаваем в света на русалките със силуета си, направен да напомня на красива перка на русалка. С екологичен подход при производството, този моноплавник е създаден от един-единствен материал: специална рециклирана гума. Това го прави мек, гъвкав и наподобяващ движенията на красива опашка под водата.

Този  плавник е с по-голяма площ, което му дава тежест и позволява да изтласква повече вода при плуване. Натоварването с него е малко по-голямо и въпреки гъвкавостта си плавникът дава повече скорост на плуване. Има добра маневреност и движенията под водата имат повече сила, а той самият изглежда реалистично като опашка. На суша изисква известни усилия да се обуе заради триенето на стегнатата гумената повърхност, но щом влезете във водата стягащото усещане моментално се неутрализира, каишките леко се отпускат и усещането за стъпалата е комфортно. При по-дълги плувания обаче имайте предвид, че е възможно триенето на гумата в кожата по време на замахване с плавника да нарани краката, затова е добра идея да се сдобиете с някакъв вид неопренови чорапи или чорапи за плуване, които да омекотят това усещане и да не се получават рани.

Освен че има варианти за деца и за възрастни и множество цветове, плавникът се предлага в различни размери, тъй като има специални джобове за крака, в които влизат стъпалата. Повечето русалки, които използват този плавник, съветват винаги да избирате с 1 размер по-голям, за да може плуването да бъде по-комфортно.

Mahina Merfin e неутрално плаваем и е от универсалните плавници, които пасват на множество опашки като Mermaid Nereid, Magictail, Cape Cali brand, Shop Vancouver Mermaid и други, както и слингове. Този плавник е в средния ценови диапазон на професионалната русалска екипировка. Опашките, които са създадени да плуват с Mahina Merfin, са съобразени като размер с него, и плавникът изпълва перката, за да няма нужда от винилова подложка. Моноплавник Mahina е препоръчително да не се използва в комбинация с опашки, които ползват винилова подложка, защото неговата гъвкавост няма да може да поддържа тежестта на винила.

Комфорт: ★ ★ ★

Големина: ★ ★ ★ ★ ★

Гъвкавост: ★ ★ ★ ★

Ефективност: ★ ★ ★ ☆ ☆

Mermaid Linden by Bodyglove

Този моноплавник също носи името на създателката си – Mermaid Linden е първата калифорнийска русалка, започнала дейността си като подводен артист, модел и обучител преди повече от 15 години.  Моноплавникът, който тя създава в партньорство с калифорнийският бранд за сърфинг и плувна екипировка BodyGlove, е един от най-популярните моноплавници в света на професионалните русалки заради неговата универсалност и качества.

Наричан накратко The Linden monofin, той е с характерен емблематичен силует на полумесец, красиви детайли и е перфектен баланс между комфорт и ефективност. Изработен от два материала – гума и стабилна пластмаса, плавникът е гъвкав при връхчетата и в краищата, за повече устойчивост и лесно поставяне в опашките, и е стабилен в основата си, което го прави по-бърз и силен. По-голямата твърдост му дава повече тяга под водата, и въпреки по-голямото натоварване, което се усеща в коремните мускули при плуване, Linden сякаш улеснява плъзгането през водата.

Дизайнът включва дрениращи водни каналчета при джобовете за стъпалата, а гумените каишки имат допълнително уплътнение от мек неопрен за добавен комфорт, за да не се получава протриване на кожата. Всичко това прави маневрите и превъртанията под водата лесно постижими за опитните русалки.

Моноплавникът идва в няколко цвята и два размера – за възрастни и за деца, като има регулируеми каишки на стъпалата, с които да го „настроите“. Всеки Linden върви в комплект с дебели неопренови чорапи, които освен да дадат още повече комфорт при плуване, позволяват и уплътняване на джобовете за стъпалата при нужда. Моноплавниците се продават заедно със специална чанта за пренасяне, с която можете удобно да го вземете с вас навсякъде. Специално за деца марката създаде втори вариант на моноплавника си – сгъваема версия, която да е още по-лесно преносима при пътуване. Позициониран е в средният ценови диапазон на професионалната русалска екипировка.

Linden monofin може да се използва в редица опашки – формата и размерът му влизат във повечето брандове, които произвеждат опашки с големи перки. Понякога дори някои по-леки и базови силиконови опашки са задвижвани от този моноплавник. Най-популярен е сред почитателите на FinFolk Productions – опашки с големи перки, чиито модели идват с допълнителна двойна винилова подложка вътре, която да поддържа формата на перката и на суша, и във вода.

Linden е достатъчно твърд и стабилен, за да може да устои на този винил, и е често срещан избор. Големите опашки, които нямат винил, също могат да плуват с Linden monofin, но в тези случаи перката изглежда по-ефирно и меко под водата, тъй като моноплавникът не я изпълва открай до край. FinFolk Productions, както и Mertailor имат специални линии опашки на русалки, създадени специално за този моноплавник. Някои хора даже го използват за своите FinFun опашки, макар че размерът на Mermaid Linden monofin e малко по-голям от моноплавникът на FinFun и е по-трудно да се постави в техните опашки.Комфорт: ★ ★ ★ ★

Големина: ★ ★ ★ ★

Гъвкавост: ★ ★  

Ефективност: ★ ★ ★ ★

Finis Shooter monofin

За разлика от всички гореизброени моноплавници, които са създадени специално за нуждите на русалките и русалското плуване, Finis Shooter е спортен състезателен плавник. Finis е американска компания за спортна плувна екипировка и аксесоари, която много треньори по плуване по света използват, а самият бранд е спонсор на талантливи плувци, състезаващи се в различни дисциплини.

Моделът Shooter е само един от множеството състезателни модели моноплавници, които марката предлага, но за целите на русалското плуване е най-популярният избор от Finis. Така нареченото му „острие“ е късо, твърдо, на практика неогъваемо, произведено от фибростъкло, а джобовете за стъпалата са направени от гума. Плавникът се усеща тежко и твърдо, а плуването с него е натоварващо. Използван често при тенировка на бътерфлай за подсилване на мускулите на тялото, моноплавникът е създаден за състезателна бързина – само с няколко замахвания на краката вече усещате колко бързо ви тласка през водата. Гумените джобове за стъпалата се обуват с широка гумена каишка, и заради факта, че цялото стъпало е обгърнато от гума, носенето на неопренови чорапи или водни чорапи за плуване е силно препоръчително от гледна точка на комфорт.

Плавникът се предлага в различни цветове и 4 размера – от М до XXL и е във високия ценови диапазон на професионалната спортна екипировка. В света на русалките този плавник е най-честият избор за вграждане при изработването на силиконови опашки, тъй като е достатъчно твърд и силен да може да издържи на тежестта на цялата конструкция на опашката. Някои русалки предпочитат да плуват с Finis Shooter и в текстилните си опашки с винилови подложки, като моделите на FinFolk Productions. Заради квадратната си форма, Finis Shooter не би паснал на всеки един модел русалска опашка и ако сте избрали да плувате с него, трябва да се уверите, че ще пасне на формата на перката, както и че квадратната му форма няма да се очертава при движение, в случай че опашката ви няма винил.

Комфорт: ★ ★ ☆☆

Големина: ★ ★ ★ ★ ☆

Гъвкавост: ☆ ☆

Ефективност: ★ ★ ★ ★

Това са сред най-популярните моноплавници, с които русалките плуват, и са тези, с които съм имала личен опит, но има още няколко модела, които са известни със своите качества. Силиконовите моноплавници на Mertailor, специално създадени от него така че да пасват на неговите модели опашки, силиконовият плавник на Mermaid Lucia, моноплавниците на Mermaid Kat, Finis Luna, Sun Tails. Който и от тези модели да изберете, знаете, че сте купили оригинален и качествен продукт.

Внимавайте обаче,

ПОРАДИ НАРАСТВАЩАТА ПОПУЛЯРНОСТ НА РУСАЛСТВАНЕТО И ЗАВИШЕНОТО ТЪРСЕНЕ НА МОНОПЛАВНИЦИ ЗА РУСАЛКИ, СЪЩЕСТВУВАТ МНОЖЕСТВО НИСКОКАЧЕСТВЕНИ РЕПЛИКИ НА ПОПУЛЯРНИ МОНОПЛАВНИЦИ. ОСВЕН НЕУСТОЙЧИВИ И НЕКОМФОРТНИ, ТАКИВА ФАЛШИВИ ИМИТАЦИИ МОГАТ ДА СЕ ОКАЖАТ И ОПАСНИ, В СЛУЧАЙ ЧЕ ПЛАВНИКЪТ СЕ СЧУПИ ПО ВРЕМЕ НА УПОТРЕБА ВЪТРЕ В ОПАШКАТА. КОГАТО КУПУВАТЕ МОНОПЛАВНИК СЕ УВЕРЕТЕ, ЧЕ КУПУВАТЕ ОТ УВАЖАВАН ПРОИЗВОДИТЕЛ. ЕКИПИРОВКАТА ЗА РУСАЛКИ НЕ Е ЕВТИНА, А ПРОДУКТИТЕ СЪС СЪМНИТЕЛНО НИСКИ ЦЕНИ НЕ СИ СТРУВАТ УСИЛИЯТА И БЕЗОПАСНОСТТА ВИ.


Какъвто и моноплавник да имате, не забравяйте златните правила на русалстването:

  • Винаги след плуване, в басейн или  в море, изплаквайте моноплавника под течаща вода, за да отмиете сол и хлор, които разяждат и повреждат моноплавниците.
  • Никога не слагайте моноплавник във водата, ако не умеете да плувате и ако не сте уверени в уменията си – плуването с моноплавник може да е забавно, но това не е играчка, а екипировка за плуване. Подхождайте сериозно и отговорно при употребата му.
  • Никога не плувайте сами – без значение от нивото ви на плуване и от възрастта ви, винаги, когато плувате с моноплавник, се уверете че има някой с вас, който да ви наблюдава.