Видовете опашка на русалка

Безспорно най-важният аксесоар за една русалка е нейната опашка. Красив отличителен белег, на който русалките дължат митичния си силует и който ражда множество легенди за русалки по цял свят. Както в митологията, така и в реалността, опашките на русалките имат най-различни разновидности.

В древните приказки от различни краища на света русалките имат различни местообитания. някои идват от дълбините на океана, други живеят в отдалечени планински езера, трети са речни, или такива, които живеят по морското крайбрежие. Това се отразява и на външния им вид – на цвета, размера и формата на опашките им, както и на вида на косите им и дори дали наподобяват повече човек или водно създание.

В реалния ни свят функционалните опашки на русалки също се различават по вид, като разликите не са само в шарката и цветовете им. Опашките на русалки се състоят от два компонента – моноплавник за плуване и костюмът, който се поставя върху него. Различните форми и големина на опашките крият в себе си различни по форма и вид моноплавници. Каква опашка на русалка ще изберете зависи не само от бюджета и естетическите ви предпочитания, а на първо място от нивото на плуващия – безопасността трябва да е приоритет.

Ако искате да купите своя собствена русалска опашка, но не сте сигурни как да изберете подходящата за вас – подготвили сме ви подробен разбор, с който да се ориентирате в морето от предложения на пазара. Какви са разликите между видовете опашки? Кои са авторитетните фирми производители? Как да се предпазите от опасни за плуване фалшиви реплики? Какво представляват текстилните и силиконовите русалски опашки? Отговорите на тези и други въпроси споделяме по-долу.

ОПАШКИ НА РУСАЛКА ЗА НАЧИНАЕЩИ

Без значение дали скоро сте открили русалстването като начин на плуване и с ентусиазъм искате да го пробвате, или от дълго време разглеждате красиви видеа на плуващи русалки и събирате смелост вие самите да се престрашите, началото винаги е вълнуващо!
За русалки, които за първи път започват да практикуват този вид плуване, най-добрият избор е да започнат с екипировка, която е лека, удобна и дава свобода за експерименти!


Такива са русалските опашки на FinFun mermaidнай-популярният производител на опашки на русалки в света с повече от 1 милион продажби! По цял свят почти няма да срещнете русалка, която да не притежава FinFun и да не е започнала да плува именно с тяхна опашка. Дизайнът на опашките им е красив, разноцветен, с реалистични, както и с по-анимирани детайли, а материята е изключително лека, удобна, прилепваща като безтегловна втора кожа. Могат да се перат лесно, а краищата на опашката са подсилени, за да не се протриват в дъното на басейните.


FinFun прозвеждат и собствен моноплавник, който е патентован заради иновативния си дизайн. Направен е от стабилна и на практика нечуплива, но гъвкава и лека подложка от полипропилен, облечена в плътен неопрен. Това е най-добрият безопасен моноплавник, който освен лесен за слагане, е много лесен и за бързо сваляне във вода. Няма каишки или гумирани повърхности, които да причиняват дискомфорт или рани при продължително плуване, и е с неутрална плаваемост. Перфектен не само за начинаещи русалки, но и за деца, а в спешни случаи по време на плуване събуването на опашката и освобождаването на краката е лесно и бързо и във вода. Именно заради това в Академия за русалки Atlana екипировката, която използваме по време на уроците ни, е именно на FinFun. Академия за русалки Atlana e и официален партньор и дистрибутор на опашки на русалка FinFun и в България може да закупите техни модели от нашия онлайн магазин https://atlana.bg/shop.


Други подходящи за начинаещи опашки и моноплавници за русалки са Suntail, MermaidKatShop, Aquamermaid и Magictail, всеки от които предлагат разновидности на олекотени плавници и опашки на русалки. Съществува и възможността да закупите цялата екипировка заедно като комплект.

Всички изброени компании предлагат опашки и моноплавници на най-достъпна цена в русалския свят – ценовият диапазон започва средно от 170 лв за комплект моноплавник с костюм на русалка за деца и 200 лв за комплект за възрастни и могат да стигнат до 500 лв, в зависимост от разновидността и производителя.


ВНИМАНИЕ! Поради нарастващата популярност на този тип продукти, в интернет могат да бъдат открити много нискокачествени реплики на тези и други производители. Заради нискокачествената си изработка, репликите могат да бъдат опасни за плуващите! Никога не подценявайте безопасността, когато вие или вашето дете плува с опашка на русалка! Доверявайте се на реномирани и доказани производители на моноплавници и опашки! Съмнително ниската цена на екипировката е един от признаците, че сте попаднали на реплика. Този тип опашки бързо се разтягат и губят форма, цветовете им избледняват лесно, не са добре зашити, а моноплавниците са чупливи, лесно могат да наранят краката или да стоят нестабилно, което прави плуването с тях трудно.

ОПАШКИ НА РУСАЛКА ЗА НАПРЕДНАЛИ

Ако сте уверени в плувните си умения и вече сте придобили достатъчно практика като русалка с екипировка за начинаещи, русалският пазар предлага разнообразие от опашки с по-големи перки, които изглеждат още по-впечатляващо под вода. Те обикновено са изработени от неопрен или друг специализиран текстил за гмуркачи с различна дебелина.

Тези опашки се усещат малко по-тежко, като тежеста идва от по-различната техническа характеристика на перката – по-голямата форма на плавника налага употребата на по-голям и твърд моноплавник вътре в костюма. Моноплавници като Mermaid Linden monofin, Mahina mer’fin, Finis Foil или Finis Shooter са най-популярните за този тип опашки. Освен това често, но не задължително, по-големите опашки включват в перката си допълнителна двойна подложка от винил или силикон, която да поддържа формата на плавника на русалския костюм. Всичко това прави движението под вода да изглежда още по-реалистично, но плуването с този тип екипировка е и по-натоварващо. Опашката не може да бъде свалена толкова лесно във водата в сравнение с опашките за начинаещи.

Много от компаниите, произвеждащи опашки за начинаещи русалки, произвеждат и такъв тип модели. Други популярните и реномирани производители в тази категория са FinFolk Productions, които вече от 10 години призвеждат опашки на русалки. Всички техни модели опашки са лимитирани. Няколко пъти годишно създават колекции от модели, които може да персонализирате с различни на брой допълнителни перки – гръбни, бедрени, при прасците или при глезените. Колекциите обикновено се изчерпват бързо, а срокът за изпълнение и доставка на опашките е 3 до 4 месеца след поръчка. Отскоро FinFolk започнаха да предлагат по-достъпни и компактни вариации на някои от най-популярните си дизайни.

Mertailor също е един от първите производители – започнал да създава текстилни опашки на русалки през 2006 година. Неговата компания създава и специални силиконови моноплавници за русалки, направени специално за неговите опашки. Mertailor също предлага по-достъпни и компактни вариации на опашките си, а от скоро има и модели за деца, които да се използват с детския моноплавник на Mermaid Linden. Освен тях, популярни производители са още VancouverMermaid и Nereid studios. Nereid shop е друг, сравнително нов европейски производител на опашки на русалки, но набира популярност с интересните си дизайни и красиви отчетливи принтове.

В тази категория само костюмите на русалски опашки започват от около 500 лв и могат да стигнат до 1500лв, в зависимост от производителя, големината на опашката и броя на допълнителните перки. Опашката се продава без моноплавник – той не влиза в цената и трябва да бъде закупен отделно.

ОПАШКА НА РУСАЛКА – НИВО ЕКСПЕРТИ/ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Най-високата категория русалски опашки, най-реалистичните такива – които на допир се усещат като истинска кожа на русалка, с триизмерни люспи и детайли – са силиконовите опашки.

Направата на силиконовата опашка на русалка изисква много време – тя се изработва и боядисва изцяло на ръка. Производството може да отнеме от няколко месеца до година и повече, в зависимост от сложността на дизайна. Трябва да бъдат произведени от безопасен за кожата и морските обитатели силикон, като често се използва премиум dragon skin силикон, заради своята издръжливост, еластичност и реализъм.
Този тип опашка на русалка се изработва винаги по предварителна поръчка и индивидуални размери, не се поддържат готови наличности. Дизайнът с всичките си детайли се скулптира на ръка от глина, като с помощта на скулптурата след това се прави силиконова отливка, която се боядисва допълнително.

Тези опашки тежат средно от 8 до 20 килограма, в зависимост от изработката, модела и дали има моноплавник, който е вграден перманентно вътре в самия костюм. Моноплавникът трябва да е достатъчно твърд и стабилен, за да може да издържи тежестта на структурата. За разлика от текстилните опашки, силиконовите се обличат по-трудно, като често русалката може да има нужда от помощ за слагането на костюма.

Този тип опашки се използват обикновено от професионални русалки артисти, в подводни представления, аквариуми, филми, видеоклипове и други.

Някои от споменатите производители на текстилни опашки са също специализирани и в произвеждането на силиконови опашки, но има компании, които се занимават единствено със създаването на силиконови изделия. Такива са например Mernation, Merrowfins, Beauty&Brine, La sirena by CrowCawFX. Производителите поемат лимитиран брой поръчки и често има списък с чакащи за поръчка.


Съществуват и хибридни професионални опашки, които са частично произведени от силикон, частично от текстил. Такива са опашките Mythic tails на FinFolk, които са спрени от производство. Наскоро създадената компания Odycea Studios от белгийските русалки Celine & Lexie предлага именно хибридни модели. Техните опашки се изработват с повече от 15 000 пайети, 4 км нишки и над 300 часа ръчен труд. Към настоящия момент всичките слотове за поръчка са заети и временно не поемат повече заявки.

Тези опашки на русалки са същински произведения на изкуството, които имат и функционална употреба. Цените в тази категория започват от 4000 лв за базови модели и може да стигнат дори до 15 000лв, в зависимост от производителя, сложността и детайлността на дизайна, броя и вида на използваните пигменти и др.

Горди сме да обявим, че в Atlana Mermaid работим по създаването на първата произведена в България функционална силиконова опашка на русалка! Очаквайте скоро повече подробности и информация за възможни индивидуални поръчки!

С това не изчерпваме списъка с производители на опашки на русалки. В световната русалска общност са немалко създателите във всички различни категории.

Важното при избора е винаги безопасността да е на първо място – преценявайте реалистично собствените си умения и надграждайте постепенно екипировката си.

Не се примамвайте от съмнително ниски цени – русалстването е нишово хоби, изискващо специфична екипировка, която в зависимост от категорията си варира в определени ценови диапазони.

Никога не плувайте сами, когато слагате опашка на русалка, и никога не оставяйте детето ви да плува само като русалка! Без значение от забавлението и нивото на уменията, носенето и плуването с опашка на русалка не е шега и безопасността винаги е на първо място!


А за да усвоите правилно техниката на плуване като русалка, да научите различни русалски движения под вода и да усъвършенствате уменията си, препоръчваме да посетите училище за русалки. Atlana Mermaid Academy е първото училище за русалки в България, отворило врати през 2021! За повече информация относно дейността ни вижте тук: https://atlana.bg/atlana-v-mediite/