История на русалките по света

„С какво се занимаваш?“
„Аз съм русалка!“

Звучи щуро, нали? Почти все едно някой да ви каже, че е фея или еднорог. Русалките обаче наистина съществуват и то съвсем не отскоро. Има хора, за които да бъдат русалка е повече от чудато хоби, интересен спорт или артистично изразяване – за тях е кариера! Представяме ви кратка история на русалките по света:

1910-те: Първата документирана „русалка“ е австралийката Анет Келерман. Професионален плувец, актриса и писател, тя е била една от първите жени, носила цял бански костюм, вместо приетите по онова време бански панталони. На нея се приписва заслугата за развиването на синхронното плуване като спорт. Тя е първата актриса, която носи костюм на русалка, в който може да се плува, в нейният приказен филм The Mermaid (1911), и впоследствие участва в множество представления и филми.

Annette playing her usual mermaid role. Merilla, The Queen of the Sea, 1918, Fox Films [Public domain]

Анет в обичайната си роля на Мерила, Кралица на Морето, 1918, Fox Films [Public domain]

1940-те: Във Флорида Нютън Пери създава Weeki Wachee Springs – популярна русалска атракция, а градът е известен като „единственият град с живи русалки“. Това е първият подводен театър! Нютън създава специални приспособления чрез маркучи, с които артистите да дишат. Представленията с русалки в Weeki Wachee започнали през 1947 и се провеждат и до днес.

1980-2000те: Все повече русалки с истински опашки започват да участват във филми – Splash (1984), The Thirteenth Year (1999), Aquamarine (2006). Том Шаус е първият човек, който популяризира изкуството на изработването на опашки за русалки. Артист на специални ефекти, той е известен с водните си и русалски творения. Том е създателят на прословутата опашка на героинята-русалка Мадисън от филма Splash, като това вдъхновява много други след него да започнат да се занимават със същия занаят.

Със старта на 2000-те години, преди плуването с опашки на русалки действително да се превърне в масово начинание, се открояват няколко жени, считани за пионери в русалския свят. Гмуркачи, еко активисти, артисти, подводни модели или ентусиасти, те изграждат своите бизнеси и показват на света, че русалките са истински и съществуват. Някои от първите русалки, отличили се със своята дейност, са Хана Фрейзър (https://www.hannahmermaid.com/), Мелиса Даун (https://mermaidmelissa.com/), Линден Уолбърт (https://mermaidlinden.com/)и Кариел ((http://www.mermaidkariel.com/). Те показват на хиляди момичета по света как да се чувстват уверени и да бъдат смели, докато пренасят приказния свят на русалките в реалността.

След 2010та година започват да се появяват и първите училища за русалки, които са достъпни за посещение, както и множество компании, които изработват и продават опашки на русалки: FinFun, Mertailor, Finfolk Productions, Mermaid Kat, Aquamermaid, SunTails и други. С нарастването на общността на русалките в цял свят започват да се появяват и различни конвенции, фестивали и състезания. Знаете ли, че даже съществува Световно първенство за русалки?

Ако искате и вие да се потопите в това приключение, но не знаете от къде да започнете и как се плува като русалка, запишете си час за урок в Академия за русалки Atlana – първото българско училище за русалки! Ще ви научим как безопасно да плувате с опашка на русалка, ще потренирате и със сигурност ще се забавлявате. За повече информация посетете http://atlana.bg.